Historische illustratie

tijdlijn janskerk

Nu – Kerk en meer

Zoals je hebt gelezen heeft de Janskerk de afgelopen 1000 jaar vele functies gehad. Maar ook vandaag biedt de Janskerk uiteenlopende activiteiten. Elke week is er een kerkdienst van de Oecumenische Janskerkgemeente.

 

Variatie

De Janskerk is daarnaast een unieke locatie voor bijzondere events. Denk je eens in: een diner onder dat hoge plafond, of een concert met de unieke akoestiek van een kerk. Ook een congres krijgt direct een andere sfeer als het in de Janskerk gebeurt. Als je binnenkomt word je gegrepen, en dat geldt ook voor alle andere gasten. Dat is nog eens wat anders dan zo’n standaard vergaderzaal.

Alle gemakken

We hebben een rijke geschiedenis, maar de Janskerk is ook helemaal van deze tijd, met wifi, catering en rolstoelvriendelijke ingangen. En natuurlijk is er ook verwarming voor de koude wintermaanden.

Kom dus zelf een event organiseren in de Janskerk! Meer weten? Bel 030 232 16 16 of mail info@janskerk-utrecht.nl.

Meer informatie of inspiratie? Bekijk de foto’s of kijk eens buiten naar de Janskerk tijdens je avondwandeling: Ontdek-Utrecht folder Lumen

 

Toen – Bijna 1000 jaar historie

De Janskerk is een betoverend gebouw met een illustere geschiedenis. Al in de 11e eeuw werd begonnen aan de Janskerk. Bisschop Bernold stichtte de kerk als noordelijke punt van het Utrechtse kerkenkruis. Een kerkenkruis wordt gevormd door verschillende kerken, die als je ze met elkaar verbindt de vorm van een kruis hebben. In Utrecht zijn dat de Mariakerk, de Dom, de Pauluskerk, de Pieterskerk en dus de Janskerk. Bernold had dus grote plannen.

Kerk, bibliotheek en…

De eerste 500 jaar was de kerk volledig in romaanse bouwstijl, totdat in de 16e eeuw het koor werd vervangen door een gotische versie. In 1580 werd de katholieke godsdienst in Utrecht verboden. Tijdens de beeldenstorm werden de beelden en altaren verwijderd, daarna werd het koor een bibliotheek. In 1656 werd de hervormde kerk eigenaar van de Janskerk. In de 19e eeuw diende de kerk zelfs even als kazerne voor Russische en Pruisische soldaten. Kan je het je voorstellen?

Verval

De kerk had verschillende functies en raakte steeds verder in verval. Tijdens diensten kwam er zelfs regelmatig kalk naar beneden vanaf het plafond. Het is bijna niet te geloven, maar in 1900 werd de kerk bijna verkocht om geld op te halen voor het nieuwe stadhuis. De prijs? 125.000 gulden…

Gelukkig gingen de plannen niet door. In de eerste helft van de vorige eeuw werd het één en ander gerenoveerd, maar pas vanaf 1976 vond de grote renovatie plaats en werd de kerk in ere hersteld.

Wil je nog meer lezen over de geschiedenis van de Janskerk? Kijk dan op Kerken kijken. Hier zie je ook een 360 graden overzichtsfoto.

Janskerk binnen

Diner

Janskerk Verlichting

Janskerk Projectiescherm

Lezing

Debat

Qeet @ Janskerk